OTVÁRACIA DOBA MEDZI SVIATKY: 23.12. - 3.1. ZATVORENÉ, OKREM 27.12., KEDY JE OTVORENÉ DO 15:00
Každý vie, že voda môže byť tvrdá alebo mäkká. Tvrdosť vody je spôsobená najmä obsahom solí, kovov, alkalických zemín, predovšetkým vápnika a horčíka. Tvrdosť vody je vlastnosť, ktorou sa vyjadruje obsah rozpustených nerastov vo vode a má zásadný význam pre jej využitie ako pitnej aj úžitkovej vody. Táto vlastnosť vody je zdrojom tvorby vodného kameňa a ovplyvňuje aj chuťové vlastnosti vody.
Tvrdosť vody zapríčiňuje usadzovanie vodného kameňa, ktorý znižuje životnosť všetkých zariadení a výrazne zvyšuje ich náklady na prevádzku. Ide najmä o:
Už 3 mm vrstva vodného kameňa na tepelných zariadeniach znižuje ich účinnosť až o 20 %, 6 mm vrstva až o 35 %, čo mnohonásobne zvyšuje náklady na prevádzku. V tvrdej vode sa veľmi zle rozpúšťajú látky, ktoré sú obsiahnuté v pracích a čistiacich prostriedkoch a tým sa zvyšuje ich spotreba. Používaním zmäkčovačov vody predĺžite životnosť zariadenia a zabránite poškodeniu zariadenia (na závadu zavinenú vodným kameňom sa nevzťahuje u žiadneho zariadenia záruka). Zmäkčením vody môžete ušetriť nemalé prostriedky (pozri článok úspora).
Vodný kameň vzniká uvoľnením minerálov z vody. Je to pevný povlak, ktorý sa usadzuje na stenách nádob, v ktorých je prechovávaná, vedená alebo predovšetkým zahrievaná a potom ochladzovaná tvrdá voda, ktorej teplota nedosahuje 100 °C. Základnou zložkou vodného kameňa je obvykle uhličitan vápenatý. Vodný kameň je výsledkom nadmerného usadzovania vápenatých a horčíkových solí, ktoré vznikajú odparovaním vody, ktorá tieto soli obsahuje. S rastúcou tvrdosťou vody sa v priamej úmere zvyšuje miera tohto usadzovania.
Kotolný kameň je zmes minerálov, ktoré sa vylučujú vo forme pevného povlaku na stenách nádoby, v ktorej dochádza k varu tvrdej vody. Veľkým problémom je obzvlášť pri kotloch s otvoreným obehom vody. Kotolný kameň má veľmi malú tepelnú vodivosť, a preto znižuje účinnosť kotlov. Jeho usadenie vo väčších vrstvách je navyše nebezpečné, pretože môže dôjsť k nedostatočnému alebo nerovnomernému ochladzovaniu kotlovej steny vodou a tým jej vyhriatiu alebo prasknutiu a následnej explózii kotla. Havarijný stav sa prejavuje zníženou účinnosťou ohrevu vody, prevádzka kotla je často sprevádzaná neštandardnými zvukovými prejavmi (praskanie, búchanie, silné hučanie).
Vodný kameň nás trápi na batériách, umývadlách, vaniach, WC a to väčšinou v tých na upratovanie najhoršie dosiahnuteľných miestach, ale aj vo vodovodnom potrubí av spotrebičoch a prístrojoch, ktoré pre svoje fungovanie potrebujú vodu.
Celková tvrdosť vody - sa udáva v tzv. nemeckých stupňoch tvrdosti °dH; jeden stupeň zodpovedá 10 mg/l oxidu vápenatého alebo oxidu horečnatého. Ďalej sa novo meria koncentrácia vápenatých a horečnatých katiónov v mmol/l (platí pre informácie napr. z vodární) - pre prepočet platí 1 mmol/l celkovej tvrdosti = 5,6 °dH.
Rozlišuje sa nasledujúce označenie vody podľa stupňov tvrdosti: